ECO- RECYCLING je prva fabrika u Srbiji koja se bavi reciklažom otpadnih auto i teretnih guma kao i ostalog gumenog otpada.

Počeli smo sa radom 2009. godine dobijanjem Dozvole za skladištenje, tretman, odlaganje i transport neopasnog otpada od strane Ministarstva zaštite životne sredine i poslujemo u skladu sa svim domaćim propisima, kao i ekološkim standardima Evropske Unije i standardima Quality Austria ISO 9001:2015 i ISO 14001:2015.

Reciklažni kompleks koji se prostire na 54.500 m2 obuhvata plato i odvojene otvorene boksove za skladištenje i manipulaciju otpadnim gumama (3.600m2) , kao i proizvodne objekte (3.200m2) u kome je instalirana najsavremenija oprema renomiranog danskog proizvođača opreme za reciklažu otpada sa višedecenijskim iskustvom. Oprema omogućava preradu svih tipova i dimenzija pneumatika, pa i najvećih damper guma. Kapacitet prerade naše fabrike iznosi oko 36.000 tona gumenog otpada na godišnjem nivou, proizvodeći gumene granulate u više standardnih dimenzija, čistoće do 99%. 

Poslednjih godina je broj zaposlenih oko 80, a trend povećanja obima posla prenosi se i na broj radnika. S’obzirom da smo pioniri ove delatnosti u Srbiji i svesni smo koliko je važno imati dobro obučen i obrazovan kadar, ulaganjem u naše zaposlene održavamo lidersku poziciju i unapređujemo poslovanje.

UPRAVLJANJE OTPADNIM MATERIJAMA

Neadekvatno upravljanje otpadom predstavlja jedan od najvećih problema sa aspekta zaštite životne sredine Republike Srbije i u prošlosti je bio rezultat neadekvatnog stava društva prema otpadu. Ovo je prvo postrojenje u Srbiji koje se bavi reciklažom otpadnih auto i teretnih guma, kao i drugih vrsta gumenog otpada, koje se godinama nagomilavaju na našim deponijama bez mogućnosti njihove dalje prerade, odnosno recikliranja. Posedujemo Integralnu dozvolu za skladištenje, tretman i odlaganje neopasnog otpada odnosno otpadnih guma i transport.

RECIKLAŽA OTPADNIH GUMA

Postupak je 100% ekološki, tj. nema štetnog uticaja na životnu sredinu. U postupku ovakve reciklaže ne stvara se nikakva dalja otpadna supstanca, sve je upotrebljivo, a izuzetno je važno da nema nikakvih propratnih zagađenja životne sredine- u vazduh, vodu ili zemlju. Upravo reciklažom kroz gumeni granulat koji ulazi u ponovni ciklus upotrebe, čuvaju se prirodni resursi. Rešavanje problema nagomilanih otpadnih guma je ekološka, energetska i ekonomska neophodnost.

GRANULATI

SAOBRAĆAJ

Dodatak asfaltima u izradi puteva- uz prednost: smanjenje puta kočenja i buke, duži upotrebni vek kolovoza uz povećanu otpornost na pojavu pukotina i kolotraga; galanterija za putnu industriju (parking i stubići za signalizaciju, ivičnjaci, pružni prelaz, saobraćajne barijere); automobilski delovi (kočnice, delovi za unutrašnjosti, volan, pregrade)

SPORT,REKREACIJA, ODMOR

Podloge za sportske terene (tenis, atletika, sportski tereni na otvorenom, u dvorani), kao punioc za terene od veštačke trave); dečija igrališta, popločavanje šetališta, bašta, prostora oko bazena,…

GRAĐEVINARSTVO

Obloge za izolaciju krovova, zvyčne barijere u građevinarstvu, vodootporne membrane, porozna bitumenska veziva, gumene cevi…

POLJOPRIVREDA I DOMAĆINSTVO

Proizvodnja podnih gumenih podloga za štale. Izrada raznih gumenih delova za domaćinstvo, zaštite podne obloge, pune gume za kolica i kante za smeće, žardinjere…