Eco Recycling
eng ger srb

Vesti

2012-11-27

MIHAJLOVIĆ: Promena politike za reciklažnu industriju

Ministarstvo energetike, razvoja i životne sredine će promeniti politiku za reciklažnu industriju i uredbu koja se tiče naknada za reciklere, izjavila je danas ministarka Zorana Mihajlović.

Mihajlović je prilikom obilaska fabrike za recikažu otpadnih guma "Eco Recycling" u Sirigu rekla da se nastavlja sa isplatom naknada za reciklere, a koliko će one biti ubuduće, biće dogovoreno sa predstavnicima reciklažane industrije.

- Mi smo za to da naknade postoje i da se isplaćuju, jer je to dobro za životnu sredinu, a reciklažna industrija može da pomogne i ekonomskom razvoju Srbije - rekla je ministarka novinarima.

Prema njenim rečima, interes je države da se auto gume recikliraju i da se što manje koriste u energetske svrhe, što je sada najčešći slučaj.

Ona je najavila da će se pojačati inspekcijska kontrola u toj oblasti, istakavši da je ranije bilo dovoljno da recikleri dobiju samo potpis jednog inspektora da bi dobili naknade koji nisu bile male.

Ministarka je naglasila značaj postojanja ovakvih fabrika, kao što je ova za reciklažu otpadnih i teretnih guma u Sirigu, kod Novog Sada, koja je prva fabrika za reciklažu guma u Srbiji.

Ona je istakla da je u oblasti zaštite životne sredine Srbija usvojila sve potrebne strategije, počev od tretiranja otpada do izgradnje reciklažnih centara i deponija, ali do danas nije realizovano ni 15 odsto planova iz te strategije.

Mihajlović je dodala da će se raditi na otvaranju reciklažnih dvorišta i regionalnih deponija koje će imati dovoljne količine otpada, kao i na sređivanju, takozvanih, crnih rupa kao što su Bor, Zaječar i Pančevo gde je značajan doprinos očuvanju životne sredine dala modernizovana rafinerija u tom gradu.

- Cilj je da svako postrojenje koje se bude otvaralo bude ne samo energetski efikasno, već i da ispunjava najviše ekološke standarde - podvukla je Mihajlović.

Suvlasnik fabrike "Eco Recycling" Boško Palkovljević istakao je da ta fabrika, koja je u poslednje četiri godine prerasla u respektabilnu reciklažnu industriju, zapošljava oko sto ljudi, a ima oko 300 direktnih i indirektnih saradnika.

On je ocenio da je zanačajno što je resorno ministarstvo prepoznalo značaj ove industrije koja može da zaposli veliki broj ljudi, ali i da pomogne u "čišćenju Srbije".

Kako je naveo, u toj fabrici u poslednje četiri godine prerađeno je više od 80.000 tona otpadnih guma.

Palkovljević je dodao da je ta fabrika direktno naslonjena na naknade koje dobija od države zbog čega se u njoj prerađuju samo gume prikupljene na teritoriji Srbije.

Reciklažni kompleks te fabrike koji je smešten 20 kilometara od Novog Sada prostire se na oko 55.000 metara kvadratnih, a obrada guma se vrši mlevenjem u toku kog se ne koriste nikakva hemijska sredstva niti proizvode emisije štetnih gasova.

"Eco Recycling" je u prošloj godini investirao 2 mil EUR u nove proizvodne linije radi podizanja kapaciteta prerade guma, a u 2012. je nabavljena i savremena oprema za preradu guma velikih dimenzija kapaciteta od 12 tona na sat.

Posle prerade guma dobija se granulat koji se uglavnom izvozi van Srbije, najviše u Makedoniju, a moguće ga je koristi u građevinskoj i poljoprivrednoj industriji.

eco recycling -vesti